De oprichting van VC Nuevo
Volleybalclub Nuevo is 20 mei 2003 opgericht tijdens een bijeenkomst van 18 volleyballers in Driebergen. Heel even terug in de geschiedenis: Olympia ’57 uit Bunnik en SV Odijk afd. volleybal zijn in het jaar 2000 een fusie aangegaan onder de naam VC Kromme Rijn. Uit deze club zijn uiteindelijk de eerste leden van VC Nuevo gekomen en later kwamen daar nog vele “anderen” bij.
De belangrijkste doelstellingen:
- minstens twee uur sporten op een wekelijkse avond;
- aantrekkelijke trainingstijd;
- een leuke, enthousiaste onderlinge sfeer;
- goede warming-up/training gevolgd door onderlinge wedstrijden;
- op een goed niveau dus volleyballen;
- meedoen in de recreantencompetitie NeVoBo regio midwest;
- behoud van Poule-niveau, waarin voorheen gespeeld werd;
- geen vergaderingen, notulen, maar informatie-uitwisseling per e-mail en internet.
Vlak voor de zomervakantie was aan alle randvoorwaarden voldaan. Op woensdag 3 september 2003 ging VC Nuevo van start in sporthal “de Breul” te Zeist, een prachtige locatie met twee volleybalvelden.
Na twee herenteams in het begin werd al snel een derde team samengesteld en door de aanwas van veel nieuwe gezichten medio januari 2004 zelfs al een vierde team! Hiermee was tevens onze laatste doelstelling (qua ledenaantal) bereikt. Helaas kon later deze doelstelling van 4 teams niet gehandhaafd blijven: door blessures en verhuizingen hield het 2e team op te bestaan.
VC Nuevo: club van en voor leden
Bijna alle leden verrichten een kleine taak, van training geven tot “huismeester” zijn! Peter Schoofs en Dirk Reedijk vormden het eerste Dagelijkse Bestuur. Daarna werd Peter vervangen (maar niet zonder hem tot eerste erelid van de vereniging te benoemen vanwege zijn vele verdiensten) door Wim van Daalen als tweede voorzitter. In 2009 schoof Dirk Reedijk zijn taken door naar twee secretarissen in duobaan: Ray Tokaay en Henk Peters. Deze laatste nam weer het stokje over van Wim van Daalen in 2010 en werd VC Nuevo's derde voorzitter. Dirk en Wim werden natuurlijk ook in de eregalerij der ereleden benoemd.
In 2014 werd er vervolgens besloten tot een drastische verjonging van het Dagelijkse Bestuur. Twee jonkies in de vereniging: Koen van der Horst en Erik de Boer namen het roer over van Ray en Henk. Deze beide mannen werden op een mooie manier ook toegevoegd aan de ereleden. Dezelfde avond werd ook Ge.V.E.N opgericht: het Genootschap van Ereleden Nuevo.
In 2018 was het dan eindelijk het moment voor vervanging van de penningen beheerder. Vanaf het begin verzorgde Sander Meurs de administratie van VC Nuevo. hij werd vervangen door Ernst Meijer. En, je raadt het al, ook Sander werd tot erelid van Nuevo benoemd.
Naast het volleyballen op de woensdagavond en de competitie van zes zaterdagen per seizoen doet VC Nuevo ook mee aan reguliere bekerrondes en op incidentele toernooien georganiseerd door zusterverenigingen.
Zelf organiseert het haar eigen interne competitie, de Primera Division, 4x per jaar, waarin gestreden wordt om het Nuevo kampioenschap. In de maand juni is er dan de Nuevo Open, waarin een aantal gastteams het opnemen tegen de 3 Nuevo teams.
Al met al een club die bruist van activiteiten.
In mei 2018 werd het 3 lustrum uitgebreid gevierd.
Verslag van de oprichtingsvergadering
Een reporter van een plaatselijke krant was aanwezig bij de oprichtingsvergadering. Het verslag kunt u hieronder lezen.
Verslag oprichting VC Nuevo
Een korte historie van het volleybalspel, van Massachusetts via Tokio naar Zeist
Aan William G. Morgan komt de eer toe het volleybalspel in 1895 te hebben geïntroduceerd, althans in zijn eenvoudige opzet. In zijn functie als physical director aan de plaatselijke Young Men Christian Association (YMCA) in Holyoke, Massachusetts, gaf hij les aan zakenmensen voor wie het nieuwe spel basketball (1891) te vermoeiend was. Morgan zocht naar een groepsspel dat binnen gespeeld kon worden, eenvoudig te leren was en… vooral niet te inspannend mocht zijn. Een spel voor de recreatie dus; en dat was volleybal dan ook in de beginjaren.
Aan weerskanten een tennisnet - 6 voet en 6 duim hoog opgehangen – stond een onbepaald aantal spelers. De binnenbal van een basketbal moest met de handen van de ene naar de andere kant van het net geslagen worden, zonder dat de bal gedurende het heen en weer spelen op de grond mocht komen.
Het spel heette toen nog mintonette, een naam afgeleid van minton, een Indiaas spel waarbij het principe hetzelfde was.
In 1896 stelde men voor om het spel volley te noemen, ontleend aan een tennisterm waarmee een teruggeslagen bal wordt aangeduid die de grond niet heeft geraakt.
In Nederland was het pater S. Buis die in 1925, na zijn studieverblijf in de USA, het volleybalspel introduceerde op het missiehuis St. Willibrordus te Uden.
Doordat de Canadese soldaten in 1945 netten en ballen beschikbaar stelden en tegen Nederlandse teams speelden kreeg volleybal meer bekendheid. In 1947 organiseerde AMVJ in Amsterdam een internationaal volleybaltoernooi. In de demonstratie van twee teams uit Praag lieten de Tsjechische spelers (Sparta en Slavia) zien hoe volleybal eigenlijk gespeeld kon worden.
In 1947 werd de NeVoBo opgericht, met 800 leden in 1948 (FBK won toen 4x goud in London).
In 1964, toen Anton Geesink goud veroverde in Tokio, was volley voor het eerst op de OS.
Het volleybal ontwikkelde zich zo van een spel, geschikt voor vermoeide zakenmensen, tot een Olympische sport. Dat hebben we geweten in 1996, Nederlands goud na het eerdere zilver van Barcelona.
Nu, 40 jaar na Tokio is het edele spel tot in alle regio en bevolkingslagen doorgedrongen. We hebben het dan m.n. over Bunnik, Zeist, Utrecht, Doorn, De Bilt, Almere e.o.
Daar is het in de besloten herenclub VC Nuevo uitgegroeid tot een hoogstaande vrijetijdspassering, waarbij alle in de ruim 100 voorbije volleyjaren ontwikkelde kneepjes van het spel gedachtenloos worden toegepast. De pipe, de 3-meteraanval, de blokschaduw, een keur aan penetratievormen en schijnopstellingen, alsmede het 3 mansblok: dit alles lijkt door deze teams te zijn uitgevonden.
Wie zijn deze mannen, kennen we ze. Laten ze zichzelf eigenlijk wel genoeg zien.
Onze sponsors vonden van niet en organiseerde een shootingsessie op 3 maart ten einde de 30 volleykunstenaars te vereeuwigen. In rood, wit en blauw.
Jawel heren, het is tijd om ons zelf aan het volk te tonen. Via de media, het world wide web, de gossip bladen etc etc.
Laat u zien, laat u zien. Mannen van stavast, Voor eeuwig vereeuwigd.
Ten strijde: NUEVO OLÉ !!